Sałatka kebab – gyros

Sałatka kebabowa - składnikiSzybki kebab na mieście? Wydaje mi się, że to jeden z mniej niezdrowych fast food’ów. Bardzo lubię jego wersję sałatkową! Sprawdza się na każda okazję 🙂 Przepis można bardzo modyfikować – tak jak z klasycznym kebabem – zależy od tego, jak kto lubi składniki 🙂


Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku  Zapraszam! 🙂 Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis.

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 2 szt kapusty pekińskiej (po ok 1 kg)
  • groszek z puszki
  • 1 świeży ogórek
  • 1 czerwona cebula
  • przyprawa kebab/gyros

Sos:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka musztardy
  • 1/2 łyżki octu
  • szczypta soli, pieprzu, cukru
  • olej – do 300ml – zależy ile przyjmie jajko, im więcej oleju, tym gęstszy sos
  • 4 łyżki ketchupu

Przygotowanie:

SkładnikiKurczaka kroimy na malutkie kawałeczki i smażymy na patelni hojnie posypując przyprawą kebab / gyros. Warzywa myjemy, groszek odcedzamy z zalewy. Szatkujemy kapustę pekińską, ogórek i cebulę kroimy w kostkę. Mieszamy składniki i dodajemy kurczaka.
Sos przygotowujemy w blenderze. Blendujemy całe jajko z musztardą, octem, solą, pieprzem i cukrem. Gdy te składniki się połączą, zaczynamy dolewanie oleju cały czas ubijając. Gdy osiągniemy pożądaną gęstość (im więcej oleju tym gęstszy sos), dodajemy ketchup, mieszamy i sos mamy gotowy. Łączymy go z sałatką i jemy 🙂

Smacznego!Sałatka kebabowa

 

Tagi:

2 Komentarze

  1. Pingback: Bułka pita - idealny Kebab! « Za drzwiami kuchni Za drzwiami kuchni

  2. Sandra

    Kebabów nie jadam, ale w tej sałatce jestem zakochana 😀 Robię ją prawie na każdej imprezie w domu i wszyscy się zajadają 🙂