Barszcz czerwony (czysty) – idealny na Wigilię

Tradycyjny barszcz czerwony na Wigilię, ale nie tylko. Idealnie nadaje się również do krokietów, bądź pasztecików. Polecam!

Składniki:

  • 4 duże buraki
  • 3 l wody
  • kostka rosołowa
  • łyżka natki pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 6 kulek pieprzu
  • sól
  • ocet
  • cukier

Przygotowanie:

Buraki obrać i pokroić w kostkę. Zalać wodą, dodać kostkę rosołową, pietruszkę, czosnek, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie łyżkę soli oraz 2 łyżeczki cukru. Od razu dodać również 2 łyżki octu. Postawić do gotowania. Kiedy buraki będą już mięknąć, musimy doprawić barszcz oraz zadbać o odpowiedni kolor. By uzyskać kolor dodajemy łyżkę octu (za każdą łyżką octu dodajemy również łyżeczkę cukru). Kiedy osiągniemy zadowalający odcień, doprawiamy barszcz solą i pieprzem do smaku.

Smacznego!

Barszcz  z uszkami

Tagi:

1 Komentarz

  1. Pingback: Uszka wigilijne z grzybami - Za drzwiami kuchni