Galaretki drobiowe z kurczaka

Drobiowe galaretki, najlepiej z kurczaka, są jedną z tradycyjnych potraw na polskich stołach. W mojej rodzinie są od kiedy pamiętam 😉 Polecam zarówno na co dzień, jak i od święta! Można przygotować je co najmniej dzień wcześniej, dzięki czemu będziemy mieć więcej czasu przed przybyciem gości 😉

Składniki:

(na ok 20 galaretek)

  • 1 kurczak (ok 1.5 kg)
  • 2 marchewki
  • natka pietruszki
  • pieprz czarny ziarnisty
  • sól, maggi
  • 10 łyżeczek żelatyny
  • ewentualnie konserwowy groszek lub kukurydza
  • 20 plastikowych kubeczków (lub szklanek, tudzież innych pojemniczków)
  • ocet do podania

Przygotowanie:

Kurczaka zalewamy zimną wodą, dodajemy obrane marchewki w całości, natkę pietruszki, dwie łyżeczki soli i kilkanaście ziaren pieprzu. Gotujemy rosół na bardzo małym ogniu tak, aby nie wrzał, tylko lekko bulgotał. Aby kurczak dobrze się ugotował, potrzeba minimum jednej godziny.
W międzyczasie przygotowujemy kubeczki: kiedy marchewka w rosole jest już ugotowana, wyciągamy ją i kroimy na plasterki. W każdym kubeczku na dnie układamy marchewkę i świeże listki natki pietruszki. Można wrzucić także kilka ziaren konserwowego groszku i/lub kukurydzy – będzie bardziej kolorowo 🙂

Kiedy kurczak jest już ugotowany tak, że mięso bardzo dobrze odchodzi od kości – wyławiamy go i  (oczywiście kiedy trochę wystygnie) obieramy z mięsa, które z kolei rozdrabniamy. Rozkładamy je równomiernie do przygotowanych kubeczków. Gorący rosół doprawiamy, przelewamy przez sitko i odmierzamy 1.5 litra wywaru. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki zimnej wody, po czym rozpuszczamy w gorącym rosole. Zalewamy galaretki i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy już będą zimne, należy włożyć je do lodówki.

Żeby łatwo wyciągnąć galaretki z pojemniczków, należy obkroić je dookoła wąskim nożem. Przygotować do podania pojemniczek z octem.

Smacznego!

Galaretki drobiowe

Tagi:

1 Komentarz