Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku, to jedno z bardziej popularnych dań w kuchni polskiej. Polecam, ponieważ przygotowanie jej jest niezwykle proste.
Składniki:
- 500g fasoli
- 5 lasek kiełbasy zwyczajnej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- liść laurowy
- łyżka oleju
- pół łyżeczki cukru
- pół łyżeczki mielonego kminku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Fasolę zalać wodą i pozostawić na 12 godzin, a najlepiej na całą noc. Wymienić wodę, dodać koncentrat pomidorowy, liść laurowy, kminek, cukier oraz sól i pieprz do smaku. Gotować do czasu, aż fasolka będzie miękka. W międzyczasie pokroić kiełbasę w półplasterki i podsmażyć na oleju. Kiełbasę dodać do fasolki, w dalszym ciągu gotować co jakiś czas mieszając. Pod koniec ewentualnie doprawić danie.
Smacznego!
1 Komentarz
Prosty i jakże przyjemny przepis 🙂 Polecam także moją wersję, którą znajdziesz u mnie na blogu 🙂