Uszka wigilijne z grzybami

Zapach borowików w całym domu…. U mnie uszka zaczynają znikać jeszcze przed Wigilią, dlatego lepiej przygotować większą porcję niż pozornie potrzeba. Też tak macie? 😉

Składniki:

(na ok. 100 uszek)

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki oleju
  • łyżeczka soli
  • ciepła woda

Farsz:

  • 20 g suszonych borowików
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • łyżka masła
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Farsz:

Borowiki sparzyć (można lekko podgotować) i drobno pokroić. Cebulę posiekać w kosteczkę i zeszklić na maśle, po czym dodać pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Dusić na wolnym ogniu razem z borowikami do czasu, aż odparuje cała woda. Doprawić solą i pieprzem.

 

Ciasto:

Przesiać mąkę na stolnicę, dodać jajko, olej i sól. Wyrabiać ciasto, dodając stopniowo wodę według potrzeby. Ciasto powinno być elastyczne.

Ciasto dzielimy na mniejsze porcje i cienko rozwałkowujemy. Następnie kroimy w kratkę. Nakładamy farsz i zlepiamy ciasto po przekątnej tak, by powstał trójkąt. Zewnętrzne rogi zlepiamy.
Jeśli ciasto wysycha podczas lepienia uszek, zwłaszcza przy ostatnich kwadracikach, warto mieć pod ręką miseczkę z wodą. Gdy ciasto nie chce się lepić, delikatnie zwilżone palce szybko przywrócą mu elastyczność 😉

Uszka gotować w osolonej wodzie do czasu, aż wypłyną na powierzchnię.

Miłego lepienia!

Uszka 2

Tagi: