Wielkanocna babka Zebra – w wersji Tygrys ;)

Zebra– moje ulubione ciasto na babki! W tym roku postanowi艂am zaprezentowa膰 je w wersji tygrysiej. Efekt przer贸s艂 moje oczekiwania 馃槈

Mi艂oszowi dzi臋kuj臋 za zdj臋cie prosto z wielkanocnego talerza, a wszystkich gotuj膮cych tudzie偶 piek膮cych zapraszam na jego stron臋 Z kamer膮 w艣r贸d ksi膮偶ek! 馃檪

 

Sk艂adniki:

  • 5 jajek
  • 1.5 szklanki cukru
  • 3 szklanki m膮ki pszennej
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody
  • 3 艂y偶ki gorzkiego kakao
  • 3 艂y偶eczki proszku do pieczenia
  • pomara艅czowy barwnik spo偶ywczy (dla przerobienia zebry na tygrysa;) )
  • mas艂o do wysmarowania formy

Przygotowanie:

Bia艂ka oddzieli膰 od 偶贸艂tek i ubi膰 na sztywn膮 pian臋. Stopniowo dodawa膰 cukier a po nim聽偶贸艂tka. Nast臋pnie dodawa膰聽olej聽i wod臋 na przemian z m膮k膮 oraz proszek do pieczenia.
Po艂ow臋 ciasta prze艂o偶y膰 do innego naczynia. Do jednej cz臋艣ci dodajemy kakao聽a do drugiej pomara艅czowy barwnik oraz 艂y偶k臋 m膮ki.聽Blaszan膮 form臋 dok艂adnie wysmarowa膰 rozpuszczonym mas艂em (nieocenione s膮 silikonowe p臋dzelki!).聽Na 艣rodku formy zrobi膰 ma艂膮 kropk臋 z ciasta pomara艅czowego, nast臋pnie na niej wyk艂adamy niewielk膮 porcj臋 ciasta br膮zowego i tak na przemian. Je艣li robimy klasyczn膮 zebr臋, im mniejsze porcje wyk艂adanego ciasta (jedna w 艣rodek poprzedniej) tym cie艅sze paseczki p贸藕niej w przekroju. Ja robi膮c Tygrysa wyk艂ada艂am wi臋ksze porcje, by c臋tki by艂y grubsze.

Je艣li decydujemy si臋 na form臋 z dziurk膮, wyk艂adamy ciasto na dnie – dooko艂a komina pier艣cieniem, a nie w jedno miejsce jak w przypadku klasycznej formy.聽聽Polecam ten przepis do formy na babk臋 z dziurk膮 – wtedy ciasto r贸wniej i szybciej si臋 piecze oraz zdecydowanie 艂atwiej o 艂adny wypiek bez zakalca 馃槈

Babk臋 piec w temperaturze 160 stopni bez termoobiegu a偶 do聽„suchego patyczka”.

Ciasto 聽idealnie nadaje si臋 r贸wnie偶 do wypieku muffinek!

Smacznego!

Babka zebra - tygrys

Tagi: