Bułka pita – idealny Kebab!

KebabSałatkę już mamy – teraz czas na bułki! Byłam niesamowicie zaskoczona jak proste jest ich domowe wykonanie. Ciepłe, chrupiące, wypełnione świeżymi warzywami i kurczakiem – super gratka dla wielbicieli kebabów 🙂

Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku  Zapraszam! 🙂 Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2/3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1/2 łyżeczki cukru

Wnętrze:

  • kapusta pekińska
  • kurczak smażony w przyprawie kebab – gyros
  • pomidor
  • kukurydza
  • sos
  • lub Sałatka kebab

Przygotowanie:

Wałkowanie pityDrożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy cukier i połowę mąki. Gdy drożdże zaczną pracować dodajemy resztę mąki, sól, olej i zagniatamy ciasto przez kilka minut. Pozostawiamy ciasto w ciepłym miejscu, by podwoiło swoją objętość (ok 1h). Aby nie zaschło, przykrywamy je mokrą ściereczką. Gdy ciasto wyrośnie, chwilę je wyrabiamy i formujemy okrągłe placki o grubości ok 1 cm. Pieczemy w piekarniku rozgrzany do temperatury 220 stopni, ok 5 minut.
Jeszcze ciepłe pity przekrawamy i wypełniamy.. np. Sałatką kebab – gyros.Chlebek pita

 

Tagi: