Pączki z marmoladą – łatwy przepis

Za dwa dni Tłusty Czwartek, więc nie mogło obyć się bez pączków z przepyszną marmoladą z różą. Jeszcze czas, by zdążyć je usmażyć! Przepis bardzo łatwy – polecam nawet dla początkujących pączkarzy 😉

Składniki:

  • 0,5 kg mąki  pszennej
  • 50 g drożdży
  • 50 g cukru
  • cukier wanilinowy
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 3 żółtka
  • 1 całe jajko
  • szczypta soli
  • 2.5 łyżki oleju
  • kieliszek wódki lub spirytusu
  • 1 l oleju do smażenia
  • słoiczek marmolady (najlepiej z różą 🙂 )

Przygotowanie:

Do miski wkruszyć drożdże, zalać ciepłym mlekiem i wymieszać z łyżeczką cukru i łyżką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30 min. Następnie dodać jajko, szczyptę soli, alkohol, 2.5 łyżki oleju oraz resztę cukru – wymieszać na gładką masę. Stopniowo dodawać mąkę i żółtka. Wyrobić ciasto. Jeśli będzie bardzo kleiste można podsypać odrobinę mąki. Przełożyć ciasto do miski oprószonej mąką i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 min. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i rozpłaszczyć na grubość 1 – 2 centymetrów. Szklanką wycinać krążki ciasta, na środek krążka nałożyć pół łyżeczki marmolady i zakleić jak sakiewkę. Położyć na desce podsypanej mąką łączeniem do dołu. Pozostawić pączki do wyrośnięcia, aż mniej więcej podwoją swoją objętość. W tym czasie rozgrzać olej w garnku. Pączki smażyć aż będą rumiane (lekko poruszone patyczkiem powinny same przeskakiwać na drugą stronę). Usmażone wykładać na papier, by odsączyły się z tłuszczu.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego! 🙂

 

paczki