Pierogi z kapustą i grzybami

Niby jedne pierogi, a dwie odsłony. Polecam na wigilijny stół 🙂

SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki oleju
  • łyżeczka soli
  • ciepła woda

Farsz

  • 10 g suszonych borowików
  • 200 g pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • 200 g kiszonej kapusty
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • łyżeczka majeranku
  • łyżka masła
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Farsz:

Borowiki sparzyć – można lekko podgotować –  i drobno pokroić (wywar z borowików zachować). Cebulę posiekać w kosteczkę i zeszklić na maśle, po czym dodać pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Dusić na wolnym ogniu razem z borowikami. Doprawić solą i pieprzem.

Kiszoną kapustę drobno pokroić i ugotować na wywarze z borowików z liściem laurowym, majerankiem i zielem angielskim. Następnie odcedzić i przysmażyć na patelni razem z grzybami.

 

Ciasto:

Przesiać mąkę na stolnicę, dodać jajko, olej i sól. Wyrabiać ciasto, dodając stopniowo wodę według potrzeby. Ciasto powinno być elastyczne. Ciasto dzielimy na mniejsze porcje i cienko rozwałkowujemy. Następnie wykrawamy koła i lepimy pierożki 🙂 Jeśli ciasto wysycha podczas lepienia, warto mieć pod ręką miseczkę z wodą. Gdy ciasto nie chce się lepić, delikatnie zwilżone palce szybko przywrócą mu elastyczność 😉

Pierogi gotować w osolonej wodze do czasu aż wypłyną na powierzchnię. Opcjonalnie można ugotowane pierożki przysmażyć na masełku.

Smacznego!

PierogiPierogi podsmażone

Tagi: