Muffinki czekoladowo – korzenne

Zapach świąt Bożego Narodzenia…  Czekoladowo korzenne muffinki oblane białą czekoladą z pewnością podbiją wasze serca 😉

Składniki:

  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 120 g margaryny
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • łyżka przyprawy korzennej do piernika
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki gorzkiego kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • pół szklanki śmietany 12%

Przygotowanie:

Na samym początku rozpuścić margarynę na wolnym ogniu. Dodać rozdrobnioną czekoladę oraz kakao. Mieszać do uzyskania jednolitej masy – wtedy pozostawić do przestudzenia. Jajka (całe) ubić z cukrem przy pomocy miksera na gładką masę. Dodać margarynę z czekoladą nadal ubijając. Sypkie składniki (mąkę, cynamon, przyprawę korzenną, sodę, proszek do pieczenia) połączyć i dodawać do masy na przemian ze śmietaną. Mieszać szpatułką do połączenia składników.

Ciasto wykładać do papilotek tak, aby zajmowało nieco ponad połowę wysokości. Piec w temperaturze 170 stopni bez termoobiegu przez ok 20 minut.
Ja piekłam w specjalnym urządzeniu do wypieku muffinek. Jeśli lubisz ten rodzaj wypieku – serdecznie polecam! 🙂

Po wystudzeniu można polać rozpuszczoną białą czekoladą. Na święta – koniecznie posypać kolorową posypką! 😉

Smacznego!

Pieczenie muffinek

 

Muffinki czekoladowo korzenne