Pizza kebab na szybkim cieście drożdżowym

pizzaDługi czas ‚rośnięcia’ ciasta drożdżowego zawsze mnie zniechęcał. Pewnego wieczoru Betka uświadomiła mnie, że można takie ciasto zrobić momentalnie! I faktycznie, przygotowanie tej pizzy jest niesamowicie szybkie i proste 🙂 Ciasto bardzo polecam! Składniki oczywiście można dobrać według własnych upodobań 🙂


Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku  Zapraszam! 🙂 Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis.

Składniki:

Ciasto:

  • 1/4 kostki drożdży
  • 1’4 szklanki ciepłej wody
    łyżeczka cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 2 szczypty soli
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • mleko, olej

Dodatki:

  • sos pomidorowy/ ketchup
  • 10-20 dkg pieczarek
  • 20dkg żółtego sera
  • 1 serek topiony
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 mała cebula
  • przyprawy

Przygotowanie:

Ciasto: W ciepłej wodze wymieszać drożdże, cukier, 3 łyżki mąki i sól. Przykryć naczynie, postawić w ciepłym miejscu i poczekać aż zacznie rosnąć (im cieplej tym szybciej). Jak troszkę podrośnie, dodać do mąki i jajka. Podczas wyrabiania dolać troszkę mleka i oleju.
Gotowe ciasto wyłożyć na natłuszczoną blachę i uformować. Ja w brzegach ciasta zapiekałam serek topiony. Najfajniej wygląda, gdy pokrojona na 6 kawałków, przypomina serca.

Kurczaka pokroić na małe kawałeczki i usmażyć na patelni z przyprawą kebab/gyros. Ciasto posmarować sosem pomidorowym lub ketchupem, rozłożyć pieczarki (można je wcześniej poddusić na patelni). Na pieczarki wykładamy kawałki kurczaka. Zanim przykryjemy pizzę żółtym serem, wkładamy w brzegi ciasta kawałki serka topionego i rozkładamy cebulę pokrojoną w talarki. Wieńczymy zółtym serem i przyprawami.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni, aż ciasto będzie upieczone od spodu.

Smacznego!