Truskawki w czekoladzie
Szybko, prosto a jak efektownie! Każdy niedoświadczony w kuchni osobnik na pewno poradzi sobie z tym przysmakiem. Idealne na każdą okazję i… bez okazji. Nie wiem jak Wy, ale ja już tylko czekam na truskawkowy sezon! 🙂
Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! 🙂 Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis.
Składniki:
- Truskawki
- Czekolada – mleczna, gorzka, biała… jak kto woli 😉
Przygotowanie:
Wystarczy rozpuścić czekoladę – najlepiej w specjalnym naczynku do rozpuszczania czekolady, ale można poradzić sobie również na malutkim ogniu, tylko trzeba cały czas pilnować, żeby czekolada nie zaczęła się przypalać i aby była płynna. Podejrzewam że w gorące dni wystarczy nam miseczka z pokruszoną czekoladą i słonko za oknem 😉 ale wracając… gdy mamy już rozpuszczoną czekoladę, zanurzamy w niej truskawki i układamy na papierze do wypieków. Gdy zostanie nam czekolady, można łyżeczka nałożyć je na czekoladowe już truskawki (zrobimy wtedy ładne wzorki). Teraz wystarczy poczekać aż czekolada zastygnie i gotowe. Jeśli włożymy truskawki do lodówki, wystarczy kilka chwil i już możemy delektować się pysznym deserem!
Smacznego!
1 Komentarz
Polecam – smakuje wyśmienicie! 🙂