Tęczowe muffinki

W kolorach tęczy... ;)Tęczowe muffinki to eksperyment, który był wynikiem euforii w czasie początków mojej przygody z barwnikami spożywczymi. Fantastycznie nadają się na dziecięce imprezy, ponieważ maluchy je uwielbiają!


Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku  Zapraszam! 🙂 Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis.

 

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ½  szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ szklanki oleju
  • Barwniki spożywcze

 

Przygotowanie:

Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Dodać cukier i miksować dalej, aż cukier się rozpuści. Następnie dodawać kolejno: żółtka, mąkę, olej i proszek do pieczenia.

Ciasto podzielić na 2 części. Jedną pozostawić białą a do drugiej dodać wybrany barwnik –  (bądź podzielić na mniejsze porcje i stworzyć kilka kolorów). Ja używam barwników w proszku.

Blaszkę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto należy nakładać w następujący sposób. Najpierw łyżkę ciasta jasnego na dno i łyżkę ciasta kolorowego. Następnie kolejna łyżka ciasta jasnego w środek i tak dalej, naprzemiennie, aż ciasto będzie sięgać 2/3 wysokości papilotek.  Piec w temperaturze 160 stopni ok. 15-20 min.*

 

*Doświadczenie nauczyło mnie, że najlepiej sprawdzać wykałaczką. Piekarniki mają różną moc nagrzewania się itp. I czasem niby w tej samej temperaturze ciasto jest upieczone w różnym czasie.  Jak sprawdzić wykałaczką? Należy wbić ją w środek muffinki i jak będzie sucha na końcu to znaczy, że ciasto jest upieczone.

h3

Tagi: