Mus truskawkowy z mascarpone

mus truskawkowy z mascarponeKwaśna nuta truskawek otulona delikatnym mascarpone…  od razu robi się błogo 🙂 Bardzo prosty a jakże efektowny deser. I kolejna obiecana odsłona truskawek 🙂


Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku  Zapraszam! 🙂 Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis.

Składniki:

  • ok 20 dkg truskawek
  • 1 serek mascarpone
  • 1 jajko
  • sok z cytryny
  • cukier
  • żelatyna

Przygotowanie:

Mus:
Truskawki miksujemy z odrobiną cukru do smaku i 2 łyżeczkami soku z cytryny. Do musu dodajemy łyżeczkę żelatyny rozpuszczoną w gorącej wodzie.

Mascarpone: serek miksujemy z jajkiem, dodajemy cukier wg uznania. Do tej masy również dodajemy żelatynę – 1.5-2 łyżeczki, rozpuszczone w gorącej wodzie.

Z wyłożeniem deseru do pucharków możemy poczekać aż zacznie tężeć. Wzór tworzymy wg własnej inwencji 🙂 Ja zrobiłam warstwy: mascarpone, truskawki, mascarpone. Po wylaniu każdej warstwy, musiałam czekać aż stężeje, by móc wlać kolejną. I udekorowałam na górze odrobiną musu, bitą śmietaną i truskawką. Pyszny!

Smacznego!

http://www.zadrzwiamikuchni.pl/2013/02/krewetki-w-sosie-pomaranczowym/