Mintaj i panga w sosie śmietanowo – koperkowym

Mintaj i panga w sosie śmietanowo - koperkowymDelikatna ryba w aromatycznej, koperkowej śmietance. Próbowałam mintaja i pangę w tym połączeniu, jednak zdecydowanie bardziej polecam pangę, ze względu ja jej łagodny smak – idealnie pasuje do sosu. Danie na piątkowy obiad, ale nie tylko. Powinniśmy jeść ryby przynajmniej 2 razy w tygodniu! 🙂


Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku  Zapraszam! 🙂 Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis.

Składniki:

/na 2 osoby/

  • 2 filety z pangi lub mintaja
  • 200 ml śmietany do zup i sosów 18%
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • bazylia, oregano, pieprz, sól
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • ziemniaki
  • surówka z gotowanych buraczków

Przygotowanie:

Przygotowane składnikiŚmietanę rozcieńczamy w miseczce wodą, by była rzadka. Dodajemy łyżeczkę koperku, doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano. Rybę kroimy na mniejsze porcje. Jeśli mamy trochę czasu, możemy zamoczyć rybę w sosie przed przygotowaniem. Następnie rybę podsmażamy chwilę na patelni z obu stron – jeśli mamy dobrą patelnię, smażymy bez dodatku tłuszczu, aż ryba zacznie trochę mięknąć. Wtedy zalewamy sosem i dusimy aż cała ryba będzie miękka. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody, aby sos nabrał gęstej konsystencji. Próbujemy, ewentualnie doprawiamy i… gotowe 🙂 Ja podawałam z klasycznie gotowanymi ziemniakami i gotowanymi buraczkami, które pięknie kolorystycznie dopełniają danie 🙂

Smacznego!

Tagi:

2 Komentarze