Krewetki w sosie pomarańczowym

KrewetkiIdealna przystawka dla kogoś, kto lubi nietypowe smaki. Miód, imbir i słodkie pomarańcze, przyprawione pieprzem i kolendrą. Trochę słodko, trochę ostro – warto poeksperymentować.
A krewetki? Podobno afrodyzjak 😉

Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku  Zapraszam! 🙂 Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis.

Składniki:

  • 10-12 krewetek
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżka miodu
  • imbir, pieprz, kolendra
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • oliwa

Grzanki:

  • bagietka
  • przyprawa do masła
  • masło lub margaryna kanapkowa

 

Przygotowanie:

Aby przygotować marynatę, należy wycisnąć sok z pomarańczy, rozpuścić w nim miód, przyprawić imbirem, kolendrą i pieprzem. Wrzucić krewetki i marynować w 2-3 godziny. Krewetki smażyć na oliwie, 2-3 minuty z obu stron na średnim ogniu. Z marynaty robimy sos. Wystarczy rozpuścić mąkę ziemniaczaną w niewielkiej ilości wody i wlać do gotującej się marynaty, stale mieszając aż zgęstnieje.
Przekąskę można podawać z grzankami. Aby je przygotować, należy pokrojoną bagietkę posmarować masłem bądź margaryną z obu stron, posypać przyprawą do masła i przypiec w piekarniku aż staną się chrupiące.

Smacznego!

Krewetki w sosie pomarańczowym

Tagi: