Filet z kurczaka w zakręconych szaszłykach

Zakręcone szaszłykiWesołe kręcioły wyglądają i smakują pysznie! Ciekawa propozycja dla kogoś, kto lubi filety z kurczaka w każdej postaci. Czasami trzeba się trochę nagimnastykować z wykonaniem, ale warto – walczymy z monotonią zwykłego kotleta 😉


Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku  Zapraszam! 🙂 Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis.

Składniki:

/na 2 osoby/

  • 2 filety z kurczaka
  • 2-4 plastry żółtego sera
    2-4 plastry wędliny – chodzi o to, by miała ciemny kolor (np. salami, pieczenie)
  • kilka małych pieczarek
  • olej
  • ulubione przyprawy

Przygotowanie:

Filet należy rozbić tak, by był maksymalnie ‚prostokątny’, wtedy wygodniej będzie zwinąć roladkę. Pieczarki kroimy w cieniutkie plastry i podduszamy na patelni. Rozkładamy pieczarki na całej powierzchni fileta, następnie kładziemy ser żółty i wędlinę. Zwijamy całość w roladkę. Należy ją przekroić na pół i każdą część rozkroić delikatnie na 3 plastry. Najtrudniej będzie poradzić sobie z plastrami najbardziej z brzegów, dlatego warto nabić je do środka szaszłyka, by inne elementy „trzymały” go po bokach. Z jednej roladki wyjdą 2 szaszłyki po 3 plastry 🙂 Szaszłyk smażymy chwilę na patelni z jednej i drugiej strony…  i gotowe 🙂 Można również upiec szaszłyki w piekarniku.
Fajnie smakuje z sosem pieczarkowym 🙂

Smacznego!

Zakręcone

http://www.zadrzwiamikuchni.pl/2013/02/filet-z-kurczaka-w-zakreconych-szaszlykach/

Tagi: