Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkoweCiasto marchewkowe to było dla mnie jedno wielkie zaskoczenie. Nie spodziewałam się takiego smaku, kiedy pierwszy raz się z nim zetknęłam. Trochę podobne do piernika, ale… zupełnie inne 😉 Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu – polecam każdemu je spróbować!


Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku  Zapraszam! 🙂 Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis.

Składniki:

  • 2 szklanki startej drobno marchwi
  • 1 szklanka startego jabłka
  • 0.75 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0.5 łyżeczki sody
  • 0.5 łyżeczki soli
  • cynamon

Przygotowanie:

Wbić do miski jajka, wlać olej, zasypać cukrem i rozmiksować. Dodać marchew i jabłka a później wszystkie sypkie składniki. Mieszać mikserem lub drewnianą łyżką aż do połączenia składników. Tyle 🙂 Proste, prawda?
Całą masę wlać do formy – keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia.Przed pieczeniem

Piec w temperaturze 160-170 stopni, aż do suchego patyczka. W moim zeszycie mam napisane 30 min, ale moje ciasto potrzebowało posiedzieć znacznie dłużej.

Idealnie smakuje polane lurem pomarańczowym, który znajdziecie w dziale „Dekoracje”. 😉

Ważna uwaga: wierzch ciasta dość szybko się zarumienia. Gdy za bardzo rozgrzejemy piekarnik, ciasto szybko spiecze się od góry a w środku będzie surowe – wręcz płynne. Jak zaobserwujemy że coś za szybko nam się rumieni, zmniejszamy temperaturę. Ono wtedy podrośnie i ‚rozłamie’ wierzch ciasta. Aby nie spaliło się od góry, trzeba przykryć formę folią aluminiową.

 

Tagi:

2 Komentarze