Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe to było dla mnie jedno wielkie zaskoczenie. Nie spodziewałam się takiego smaku, kiedy pierwszy raz się z nim zetknęłam. Trochę podobne do piernika, ale… zupełnie inne 😉 Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu – polecam każdemu je spróbować!
Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! 🙂 Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis.
Składniki:
- 2 szklanki startej drobno marchwi
- 1 szklanka startego jabłka
- 0.75 szklanki oleju
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0.5 łyżeczki sody
- 0.5 łyżeczki soli
- cynamon
Przygotowanie:
Wbić do miski jajka, wlać olej, zasypać cukrem i rozmiksować. Dodać marchew i jabłka a później wszystkie sypkie składniki. Mieszać mikserem lub drewnianą łyżką aż do połączenia składników. Tyle 🙂 Proste, prawda?
Całą masę wlać do formy – keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 160-170 stopni, aż do suchego patyczka. W moim zeszycie mam napisane 30 min, ale moje ciasto potrzebowało posiedzieć znacznie dłużej.
Idealnie smakuje polane lurem pomarańczowym, który znajdziecie w dziale „Dekoracje”. 😉
Ważna uwaga: wierzch ciasta dość szybko się zarumienia. Gdy za bardzo rozgrzejemy piekarnik, ciasto szybko spiecze się od góry a w środku będzie surowe – wręcz płynne. Jak zaobserwujemy że coś za szybko nam się rumieni, zmniejszamy temperaturę. Ono wtedy podrośnie i 'rozłamie’ wierzch ciasta. Aby nie spaliło się od góry, trzeba przykryć formę folią aluminiową.
2 Komentarze
Mmmmarchewkowe! Ostatnio za mną chodziło, wypróbuję na pewno 🙂
Jest super! Polecam 🙂