Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku, to jedno z bardziej popularnych dań w kuchni polskiej. Polecam, ponieważ przygotowanie jej jest niezwykle proste.

Składniki:

  • 500g fasoli
  • 5 lasek kiełbasy zwyczajnej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • liść laurowy
  • łyżka oleju
  • pół łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki mielonego kminku
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Fasolę zalać wodą i pozostawić na 12 godzin, a najlepiej na całą noc. Wymienić wodę, dodać koncentrat pomidorowy, liść laurowy, kminek, cukier oraz sól i pieprz do smaku. Gotować do czasu, aż fasolka będzie miękka. W międzyczasie pokroić kiełbasę w półplasterki i podsmażyć na oleju. Kiełbasę dodać do fasolki, w dalszym ciągu gotować co jakiś czas mieszając. Pod koniec ewentualnie doprawić danie.

Smacznego!

Tagi:

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Rozwiąż równanie * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.