Ziemniaki pieczone w przyprawach – niemal jak z ogniska

ĆwiartkiPyszna alternatywa dla frytek nasiąkniętych tłuszczem! Odpowiednio mocno upieczone  w mundurkach ziemniaki smakują prawie tak ja te, pieczone w ognisku. Polecam zarówno jako dodatek do obiadu jak i samodzielny posiłek.
Brązowa chrupiąca skórka i gorący, miękki miąższ w środku – rewelacja! 🙂

Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku  Zapraszam! 🙂 Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis.

Składniki:

  • kilka ziemniaków
  • kilka łyżek oleju
  • przyprawa do ziemniaków
  • 1 łyżka soli

Przygotowanie:

Przed pieczeniemChcemy upiec ziemniaki w mundurkach, więc musimy bardzo dokładnie umyć ich skórkę. Kroimy ziemniaki w ćwiartki i gotujemy. Gdy zaczną robić się miękkie, odcedzamy i układamy skórką do dołu na blaszce (można ją wyłożyć folią aluminiową).  Delikatnie polewamy łyżką oleju i posypujemy przyprawą.

Piec w temperaturze 200 stopni do czasu, aż będą przypieczone na brązowo i osiągniemy pożądany rezultat.

Smacznego! 🙂Pieczone ziemniaki

 

Tagi:

1 Komentarz