Kruche ciasteczka – barwne motylki

Barwne motylkiCiasteczka idealne do chrupania przy herbacie czy kawie. Możemy bawić się różnorodnością kształtów i… kolorów. Wystarczy lukier królewski i barwniki. Samo dekorowanie takich ciasteczek daje wiele zabawy i radości. Bardzo polecam! 🙂

Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku  Zapraszam! 🙂 Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis.

Składniki:

  • 250 g masła
  • 250 g cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 500g mąki pszennej

Przygotowanie:

Masło należy zmiksować z cukrem na jednolita masę. Następnie dodajemy jajka i ekstrakt waniliowy. Do wymieszanej masy dodajemy połowę mąki. Następnie zagniatamy ciasto z pozostałą mąką, aż będzie zwarte i gładkie.
Malujące się motylkiJeśli mamy trochę czasu, zawijamy ciasto w folie i wkładamy do lodówki na pół godziny, jednak ten element nie jest niezbędny 😉
Cisto wałkujemy na blacie oprószonym mąką na grubość ok 1/2 cm  i wycinamy ciasteczka.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni, ok 10 min.
Czas pieczenia uzależniony jest od grubości ciasteczek, trzeba ich bardzo pilnować, żeby się nie spiekły.

Ślicznie wyglądają udekorowane Lukrem królewskim.

Bardzo gęsty lukier nakładamy do tubki z pergaminu do pieczenia, zwiniętej tak, by na końcu powstał malutki otworek. Cienką linią obrysowujemy kontury kształtów, które później wypełniamy rzadkim lukrem. Dzięki temu lukier jest nałożony bardzo starannie i estetycznie 🙂

Powodzenia!