Kajmakowa babka Wielkanocna / kajmakowe muffinki

Obowi膮zkowa聽na Wielkanocnym stole! Polecam szczeg贸lnie wszystkim wielbicielom kr贸wek 馃槈 Ciasto nadaje si臋 r贸wnie偶 idealnie do wypieku muffinek.

Sk艂adniki:

  • 100 g mas艂a
  • 1 puszka聽聽masy kajmakowej聽(400 g)
  • 5jajek
  • 4聽艂y偶ki cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 180 g m膮ki pszennej
  • 100 g m膮ki ziemniaczanej
  • 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
  • 2 艂y偶ki 艣mietany 30%
  • gar艣膰 migda艂owych wi贸rk贸w do dekoracji

Przygotowanie:

3/4 kajmaku (ok 300 g) delikatnie rozpu艣ci膰 razem z mas艂em. Bia艂ka ubi膰 na sztywn膮 pian臋, nast臋pnie dodawa膰 cukier, 偶贸艂tka (po jednym) i sok z cytryny. Do powsta艂ej masy wlewa膰 stopniowo mas臋 kajmakow膮 nadal ubijaj膮c. Na ko艅cu wsypa膰 obie m膮ki z proszkiem do pieczenia i miesza膰 drewnian膮 艂y偶k膮 do po艂膮czenia sk艂adnik贸w.

Ciasto prze艂o偶y膰 do blaszki wysmarowanej t艂uszczem i obsypanej bu艂k膮 tart膮. No chyba, 偶e u偶ywacie formy silikonowej – tej nie trzeba nat艂uszcza膰. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 45 – 50 min.

Pozosta艂y kajmak (ok 100 g) lekko podgrza膰 ze 艣mietank膮, do po艂膮czenia sk艂adnik贸w. Tak powsta艂ym sosem udekorowa膰 babk臋 i posypa膰 migda艂ami.

Smacznego!

kajmakowe muffinki

Tagi:

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *

Rozwi膮偶 r贸wnanie * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.