Donaty, oponki, pączki z dziurką

Kryją się pod wieloma nazwami i wieloma przepisami. Ja proponuję ten, bo jest bardzo łatwy 😉 Jeszcze niedawno lukrowaliśmy pierniczki, także myślę, że tę wprawę można jeszcze wykorzystać w karnawale!

Składniki:

  • 1 saszetka suchych drożdży (7g)
  • 0.5 szklanki ciepłego mleka
  • 5 łyżek ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 50 g roztopionego masła
  • 3 łyżki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 l oleju do smażenia
  • ewentualnie lukier i posypki do dekoracji

Przygotowanie:

Drożdże zalać ciepłym mlekiem i delikatnie rozmieszać. Dodać wodę, łyżkę cukru i odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż drożdże zaczną pracować. Wtedy dodać roztopione (wystudzone) masło, jajko, mąkę i 2 łyżki cukru. Zagnieść ciasto i pozostawić do wyrośnięcia w misce wysmarowanej olejem na około 45 minut. Po tym czasie zagnieść ciasto ponownie, podzielić na mniejsze porcje i rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Wycinać szklanką koła a w środki nich dziurki kieliszkiem (bądź zakrętką). Okręgi pozostawić na ok 10 min do wyrośnięcia, następnie smażyć na rozgrzanym oleju do złotego koloru. Odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Oponki można udekorować lukrem i posypkami, bądź posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Oponki

1 Komentarz